Zhodnocení prosincové speciální výstavy v ZO ČSCH Nový Bydžov

23.02.2016 08:36

Ve dnech 12.-13.prosince 2015 chovatelé ZO Nový Bydžov uspořádali, v součinnosti s klubem Zakrslých králíků, celostátní výstavu Zakrslých králíků rozšířenou o oblastní soutěžní výstavu Vyandotek a holubů v chovatelském areálu Nový Bydžov.

Při prohlídce výstavy bylo možné shlédnout a i zakoupit chovné králíčky špičkových chovatelů klubu a kvalitní odchovy chovatelů drůbeže a holubů této územní oblasti. Celkem bylo ve třech expozicích vystaveno 928 zvířat od 59 chovatelů a organizačním výborem v součinnosti s posuzovateli uděleno 51 různých cen.

Soutěžní expozice králíčků

V expozici zakrslých králíčků bylo vystaveno 372 ks zakrslých králíků několika plemen, mnoha barevných rázů a uděleno 24 cen. Z tohoto počtu bylo 216 ks Zakrslých barevných, 137 ks ve 13 barevných rázech Zakrslých beranů, 15 ks Hermelínů červenookých a 4 ks Hermelínů modrookých. V této expozici byly v kolekcích vyhlášeny tři memoriály předních chovatelů zakrslých králíků a soutěžní výstava jednotlivců o šampiona a šampionku výstavy:

  • Memoriál pana Miloše Soukala vyhrála kolekce chovatele Jindřicha Šípa - Zakrslý beran bílý červenooký s 379,0 body.
     
  • Memoriál pana Ing. Josefa Zadiny vyhrála kolekce chovatele Tomáše Červinky - Hermelín modrooký s 380,5 body.
     
  • Memoriál pana Václava Brandy vyhrála kolekce chovatele Tomáše Červinky - Zakrslý divoce zbarvený s 381,5 body,
                                                                                            současně byla tato kolekce vyhodnocena nejlepší kolekcí celé výstavy.
     
  • Vítězný pohár šampiona výstavy vyhrál Ing. Jan Hőpp s králíkem Zakrslý modrý, hodnoceného 96,5 body.
     
  • Vítězný pohár šampionky výstavy vyhrál Vladimír Andrlík s králicí Zakrslý strakáč havanovitý, hodnocenou 96,0 body.
     
  • Čestné ceny na jednotlivce získali: Lenka Zahorecová na zakrslého bílopesíkato černého 95,5 b., Lubomír Gajdušek na červenookého hermelína 96,0 b., Tomáš Červinka na hermelína modrookého 96,0 b. a na zakrslého divoce zbarveného 96,0 b.,př. Josef Velechovský na červenookého hermelína 96,0 b. a na zakrslého rusko černého 95,5 b.,př. Jindřich Poříz na zakrslého divoce zbarveného 96,0 bodů.
     
  • Čestné ceny na kolekce K4 získali: Ing. Jan Hőpp na zakrslé modré 381,5 b., Jindřich Šíp na zakrslé havanovité. 380,5 b., Michaela Šimková na zakrslé berany madagaskarské 380,0 b., Jindřich Šíp na zakrslé berany strakáče černé 378,5 b., Jindřich Šíp na zakrslé černé 378,5 b., Ing. Jiří Žížala na zakrslé činčily 378,5 b., Lubomír Gajdušek na zakrslé zaječí bílé červenooké 378,0 b., Jindřich Šíp na zakrslé berany hototské bílé 377,0 b., Jindřich Šíp na zakrslé hototské bílé 377,0 b., Jindřich Šíp na zakrslé berany železité 376,5 b. a Ladislav Rec na zakrslé berany modré 376,5 b.

                                             

Soutěžní expozice Vyandotek

V soutěžní expozici Vyandotek bylo uděleno celkem 12 cen na 265 ks vystavených Vyandotek, z tohoto celkového počtu bylo 256 zdrobnělých ve 22 barevných rázech a 9 velkých ve 3 barevných rázech.

V této expozici byla vyhlášena soutěž v jednotlivcích:

  • Vyhrál př. Eman Hejcman na zdr. vyandotku stříbrně koroptví vlnitou.
  • Druhé místo získali manželé Zuzana a Rudolf Hegerovi na zdr. vyandotku stříbrně koroptví vlnitou
  • Třetí místo obsadil př. Jindřich Poříz na zdr. vyandotku bílou.

Čestné ceny na jednotlivce získali: Martin Kovárna na slepici vyandotka bílá, Vlastimil Kukla na kohouta zdr. vyandotka bílá, manželé Zuzana a Rudolf Hegerovi na kohouta zdr. vyandotka stříbrně koroptví vlnitá, Karel Uher na slepici zdr. vyandotka černá, Jaroslav Dvořák na slepičku zdr. vyandotka žlutá, př. Jindřich Poříz na kohoutka zdr. vyandotka žíhaná, Stanislav Darius na kohoutka zdr. vyandotka zlatá černě lemovaná a Eman Hejcman dvě čestné ceny na slepičky zdr. vyandotka žlutě žíhaná a zdr. vyandotka žlutá modře kolumbijská.

Soutěžní expozice holubů

V soutěžní expozici holubů byla vyhlášena soutěž o šampiona výstavy. Mezi 26 chovatelů bylo rozděleno 15 cen na celkem 286 vystavených holubů 25ti plemen v 62 barevných rázech. Z těchto čísel je zřejmé, že posuzovatelé přátelé Ščebel, Víšek a Knotner neměli rozhodně lehký úkol, kterého se nakonec zhostili se ctí takto:

  • Šampionem výstavy byl vyhlášen Gigant homer s 96 body chovatele př. Zdeňka Mastíka.

Čestné ceny na jednotlivé holuby dále získali tito chovatelé: Jiří Procházka za holuba Moravský pštros modrý 96 bodů, př. Josef Velechovský za Moravský pštros žlutý 96 b. a Moravský voláč sedlatý modrý 96 b., Pavel Holý za Selský voláč červený bělouš 96 b., Ladislav Florian za Gigant homer 96 b., Rudolf Heger za Pražský rejdič krátkozobý modrý kapratý 96 b., př. Pavel Pazderka za Německý výstavní 95 b., př. Jaroslav Havlíček za holuba Rys modrý šupinatý 95 b., př. Ladislav Palička za Koburský skřivan kapratý 95 b., Martin Plutnar za Texan 95 b., František Jedlička za Texan 95 b., př. Sebastian Kubišta za Parukář červený 95 b. a př. Jindřich Poříz za Modenu 95 b. a za holuba Maltéz hnědý pruhový 95 bodů. Mimo tyto expozice bylo vystaveno 5 ks dlouhosrstých morčat ve dvou barevných rázech.

         

Závěrem

Na výstavě byl prodán a mezi vystavovateli vzájemně vyměněn poměrně slušný počet králíčků, drůbeže, holubů i morčat.

Touto cestou děkuji za morální i finanční pomoc Městskému úřadu Nový Bydžov a ostatním sponzorům. Dále děkuji všem chovatelům, vystavovatelům, kteří svou účastí podpořili naší výstavu širokou paletou předvedených zvířat a návštěvníkům jak za účast tak i pochvalné ohlasy na tuto výstavu. Pořadatelé i návštěvníci ocenili občerstvení připravované pod záštitou Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov. Poděkování však patří i všem členům organizace v čele s předsedou Jindřichem Pořízem st., kteří se svým dílem postarali o vlastní přípravu a zdárný průběh celé výstavy. Byli bychom rádi, kdyby čas strávený v našem chovatelském areálu byl pro Vás pozitivní zážitek na který se jak v srpnu tak i v prosinci rádi vrátíte.

Za výstavní výbor Ing. Ladislav Gregor, jednatel ZO