Národní­ knihovna České republiky

06.01.2020 08:58

Digitální knihovna Kramerius

 

Národní­ knihovna České republiky

Informace

Digitální knihovna obsahuje několik milionů digitalizovaných stran monografií a periodik ze sbírek Národní knihovny ČR, které byly digitalizovány v rámci projektu Národní digitální knihovny. Dokumenty jsou zpřístupňovány v systému Kramerius 5.

Pro zpřístupnění digitalizovaných dokumentů je využit systém Kramerius, verze 5. V Národní knihovně ČR se jedná o pilotní provoz této aplikace. S přechodem na vyšší verzi systému Kramerius bylo nutno zajistit přesun obsahu Krameria 3 do Krameria 5. Vzhledem k velkému objemu dat (Kramerius 3 obsahuje více než 8,7 miliónů digitalizovaných stran), změně technologií a vývoji standardů není proces migrace dat z Krameria 3 do Krameria 5 dosud ukončen. Oba systémy jsou propojeny společným rozhraním umožňujícím vyhledávání v obou databázích současně. Společné rozhraní umožňuje jak fulltextové vyhledávání, tak vyhledávání pomocí vybraných metadat. Dokumenty jsou postupně propojovány s elektronickým katalogem Národní knihovny ČR.

Obsah digitální knihovny je možné prohledávat přímo na internetu.

O novinkách Digitální knihovny NK ČR se můžete informovat i na našich facebookových stránkách.

Plný přístup k digitalizovaným dokumentům, u nichž podle autorského zákona ještě nevypršela majetková práva, je registrovaným uživatelům k dispozici na speciálních počítačích Národní knihovny ČR.

Papírovou kopii digitálního dokumentu z fondu NK ČR si můžete objednat prostřednictvím formuláře.

Zdroj:https://kramerius5.nkp.cz/about

Vyhledávání

Při vyhledávání publikacích o chovatelství a pěstování jsem narazil na spoustu podněcujících publikací - viz odkaz níže nebo klikněte na logo v úvodu.

Odkaz: Chovatelství / pěstitelství v Kramerius

Autor: Za základní organizaci Ondřej Tobišek